Recept vikingbrood

Dit recept is samengesteld na een analyse van de samenstelling van het brood uit de Vikingtijd dat op Birka, Zweden, gevonden is.

Ca. 75 gr gerstebloem
Ca. 25 gr. volkorenbloem (tarwe)
2 theelepels fijngemalen lijnzaad
Ca. 1 dl water
2 theelepels reuzel (of gewoon boter)
Snufje zout

Doe alle ingrediĆ«nten bij elkaar en kneed er een deeg van. Indien het deeg te nat of te droog wordt, pas dan de hoeveelheid water of bloem aan. Laat het deeg minstens een uur koud staan, het liefst zelfs wat langer.

Maak platte broodjes (ongeveer 0,5 cm dik) en bak ze in een gietijzeren pan op middelhoog vuur, een paar minuutjes per kant of gedurende 10-13 minuten in de oven op 150 graden.

Bron: Vikingtentoonstelling Drents Museum, Assen.

Reacties

Een reactie posten